Veiligheid in de Gemeente Gorinchem

Gevolg is dat mensen zich sneller afsluiten, schuw en angstiger worden. Weerloos en machteloos.

Is Gorinchem een superveilige gemeente? Dat valt wel mee. Van de 389 gemeten gemeente heeft AD misdaad meter vandaag cijfers gepubliceerd en staat ons Gorinchem op 53. Boven Steden als Zwollen Apeldoorn en Amstelveen. Dat helpt niet.

 

Wat helpt wel? Alle kleine beetjes. De landelijke stichting tegen zinloos geweld heeft een club: de koffiedames. Voor 850 euro verzorgen ze een programma voor ouderen om agressie en geweld meer bespreekbaar te maken en vooroordelen en angsten te minimaliseren. Ook krijgen ouderen concrete tips hoe je beter te weren. Hoe maak je je eigen leefomgeving veiliger? Welke voorzorgsmaatregelen kan ik zelf treffen? Hoe kunnen we met elkaar alerter en behulpzamer zijn? Alert zijn bij collectanten en andere aanspreekmomenten.

 

Dit zijn initiatieven die met een kleine investering een hoog rendement zullen opleveren vertaald naar het veiligheidsgevoel, en ook ‘wat doet de gemeente eraan om ons te helpen bij veilig wonen’? Een van onze kerntaken. Ik zou het college willen vragen in deze behoefte van senioren te voorzien en Gorinchem in ieder geval op gevoelsniveau een stukje veiliger te maken.