Rol van de gemeente

Rol van de gemeente

 

De gemeentelijke organisatie is er voor de inwoners en de bedrijven. Zij houdt zich zoveel als mogelijk op afstand. De overheid hoeft zich niet overal mee te bemoeien. VVD-Gorinchem wil een overheid die zich beperkt tot de zaken waarin zij werkelijk een rol in kan en heeft te spelen.

 

Voor bedrijven en inwoners moet de gemeente servicegericht zijn. Benaderbaar, open, eerlijk, transparant en communicatief. De gemeente is er immers voor haar inwoners. Dat geldt voor de raadsleden en de ambtelijk medewerkers, maar ook voor de wethouders en de burgemeester. Goede communicatie tussen de gemeente en haar inwoners is immers cruciaal. De digitale relatie tussen de inwoners en de gemeente kan beter en vooral moderner. Een digitaal loket om bijvoorbeeld een verhuizing of vergunning te regelen moet goed en makkelijk functioneren.

 

 

VVD-Gorinchem vooruit

De taken van de Gorinchemse overheid

Wij willen dat de gemeente haar inwoners de vrijheid en ruimte geeft om eigen initiatieven te ontwikkelen. De gemeentelijke rol moet daarbij vooral ondersteunend en faciliterend zijn en slechts daar waar gewenst. Het is goed om inwoners de ruimte te geven. De gemeente moet zich niet overal mee willen inlaten. Er leven vele goede ideeën in Gorinchem! We willen een kleine effectieve en efficiënte overheid die zich op haar kerntaken richt. We halen expertise van buiten waar nodig. Niet alle expertise hoeft in huis aanwezig te zijn, het is vaak beter expertise van buiten te halen voor bepaalde projecten. Zo heb je up to date kennis voor de oplossing van vraagstukken. Ook op het gebied van zorgvuldige aanbestedingen is gebleken dat kennis en expertise een vereiste is.  

 

In de te nemen besluiten worden de belangen van inwoners gewogen in het algemeen belang. Er is nauw contact met de inwoners en partijen die een belang hebben. Wij kijken naar de toekomst, naar wat mensen willen en kunnen.

 

Het is belangrijk dat Gorinchemmers zich vrij voelen in de stad, vrij om initiatieven te nemen en vrij om hun leven te leiden, zoals zij dat zelf willen. Maar ook verantwoordelijkheid voor de mede inwoners en verantwoordelijkheid voor milieu en leefomgeving zijn belangrijke aspecten. VVD-Gorinchem zet ook dáár in op eigen initiatief, vrijheid en verantwoordelijkheid. Een overheid hoeft niet alles te regelen. Overheidsbemoeienis kan onze  vrijheid beperken, dat willen we zo veel als mogelijk voorkomen.

 

Wijken

VVD-Gorinchem gaat uit van drie á vier, vijf wijken omdat met grotere eenheden de effectiviteit en efficiëntie is gediend. Wij delen de wijken in naar functie en naar geografie. Woonwijken, industriewijken en de binnenstad. Elke soort wijk heeft zijn eigen problematiek waarmee de gemeente rekening moet houden. Door dit andere perspectief op wijken kun je als gemeente beter je rol vervullen en door de schaal te vergroten kan men effectiever te werk gaan en kostenvoordelen realiseren.

 

VVD-Gorinchem zet zich actief in op wijkniveau. Voor iedere wijk houden wij de behoefte in de gaten. Niet alleen als het gaat om groenvoorziening of veiligheid, maar ook als het gaat om verkeersdruk en de wensen van inwoners in relatie tot voorzieningen.

 

Regionale samenwerking

Gorinchem is geen eiland. We zijn een deel van de direct omliggende regio. Maar ook de ‘cirkel’ daarbuiten betreft ons. Het is belangrijk om samen te werken met regionale partners en belanghebbenden. Daaruit ontstaan samenwerkingsmogelijkheden en taakverdelingen. Vergroting van gemeenten of intensivering van de samenwerking is daarbij een optie.

5

 VVD-Gorinchem maakt onderdeel uit van een grotere partij die zowel in onze buurgemeenten, onze regio, de provincie en Den Haag vertegenwoordigd is. Zo kunnen we door samenwerking de belangen van Gorinchem op al die niveaus dienen.

 

Democratisch functioneren

De rol van de gemeente is om besluiten te nemen. Die besluiten dienen zich op het algemeen belang te richten. Bij elk besluit dient dat te worden gewogen. Aan alles zit ook een financieel component. Bij de besluitvorming dient dat ook een belangrijke plaats te krijgen vanuit het besef dat we met belastinggeld te maken hebben dat door de inwoners wordt opgebracht.

 

De gemeentelijke democratie staat niet los van de besluiten die op provinciaal of landelijk worden genomen. Maar de gemeentelijke democratie heeft een belangrijke rol op heel veel terreinen. Van sociaal beleid tot infrastructuur en onderwijs. Daarbij hoort een goede kwaliteit van besluitvorming. Een besluitvorming die democratisch is. Waarbij de beleidsmakers met beleidsvoorstellen komen die gebaseerd zijn op goede probleemanalyses waarbij ook de effecten van het beleid zorgvuldig in kaart gebracht zijn.

 

Om dat goed te doen is goede voorbereiding, afweging en democratische besluitvorming nodig. VVD-Gorinchem wil daarbij niet op ’stoeptegel’ niveau besturen maar juist naar de lange termijn kijken. Wij willen een goed  debat en een democratisch proces. Transparantie en kwaliteit zijn daarbij noodzakelijk. Een gezonde balans van macht en tegenmacht, controle en het afleggen van verantwoording horen daarbij. Daarnaast is een goede evaluatie cruciaal voor de gezondheid van de lokale democratie.