Meer vrouwen in de politiek? JA!

Onze fractievoorzitter Attie Mager werd geïnterviewd voor de krant in het kader van vrouwen in de politiek. Hieronder kunt u het interview lezen.

‘Gewoon gezond verstand is voldoende’

 

Meer vrouwen in de politiek? Ja graag! In deze serie willen vrouwelijke raadsleden andere vrouwen inspireren ook in de politiek te stappen. Als tweede Attie Mager, raadslid voor de VVD.

 

Het is een feit dat er minder vrouwen in de politiek actief zijn, dat is jammer en ik begrijp ook niet precies waarom dat is. Je hoeft niet over bijzondere eigenschappen te beschikken om in de raad te gaan, hoor. Gewoon gezond verstand is voldoende. En je moet over sociaal gevoel beschikken: interesse in de ander, in de inwoners van de stad en je mederaadslid.

 

Je moet niet in de raadszaal een beetje raadslid zitten zijn, maar ook naar buiten gaan en met de inwoners praten. Uitleggen hoe iets zo gekomen is. Dat begrip kweken, vind ik een mooi aspect. En denk niet dat je je altijd moet verdedigen, dat is echt niet zo. Ik ben ook nooit vervelend benaderd door een inwoner. Betrokkenen zijn het niet altijd eens, maar door goed uit te leggen, begrijpen ze een beslissing wel beter.

 

De raadsvergadering is het meest saaie van het raadslidmaatschap en vind ik niet representatief voor het werk. Het gebeurt vooral in de fractie, daar leg je het ei; hoe gaan we met een onderwerp om en wie benaderen we, zowel betrokkenen als politici ? Vervolgens de openbare sessies, daar ga je in gesprek met je collega-raadsleden, betrokken aanwezigen, de verantwoordelijk wethouder en medewerkers van de gemeente. Dan ben je helemaal niet superpolitiek bezig. In de raad wordt het afgetikt, maar die trechter die daarvoor zit, dat proces van breed beginnen en eindigen in de raadsvergadering is superleuk.

 

Als je hart hebt voor de plaats waar je woont, moet je het gewoon doen, dat durf ik wel te zeggen na tien jaar raadslidmaatschap. Het is reuze interessant om te zien wat er achter de schermen gebeurt voordat er bijvoorbeeld een weg is aangelegd of iets wordt gebouwd. Eigenlijk stond ik op een onverkiesbare plaats, maar opeens zat ik in de raad; daar heb ik nooit spijt van gehad. Bel gerust. Echt waar. Dan drinken we een kop koffie. Of informeer bij andere raadsleden. Als je een beetje open minded bent, ga je dit leuk vinden.