Veiligheid

9

 

Veiligheid

 

VVD-Gorinchem wil dat iedereen in Gorinchem veilig is op straat, op school en in zijn eigen huis. Een veilige stad is een leefbare stad. Handhaving is daarbij cruciaal.

 

Politie en andere hulpverleners

De politie en boa’s moeten handhaven en voorkomen. Voorkomen doe je door aanwezig te zijn op straat en te weten wat er speelt in de stad. Politieagenten en boa’s zijn de oren en ogen in de stad. VVD-Gorinchem wil meer aanwezigheid van agenten en boa’s, het liefst ‘op de fiets’. Dicht bij de inwoners, zichtbaar, actief, aanwezig en aanspreekbaar voor iedereen.

 

Hulpverleners en publieke dienstverleners spelen een belangrijke rol in onze maatschappij. Wij als lokale liberalen zijn trots op deze mensen die 24/7 voor ons klaarstaan bij noodgevallen. Geweld, agressie en intimidatie zijn onacceptabel en moeten hard en daadkrachtig worden aangepakt.

 

Criminaliteit

Voorkomen is beter dan genezen: handhaven, toezicht, tijdig ingrijpen, samenwerking met andere instellingen, op tijd signalen uit de samenleving oppikken zijn zeer belangrijke onderdelen om criminaliteit omlaag te brengen. Veel criminaliteit in Gorinchem is onderdeel van nationale criminele netwerken. Een goede samenwerking met de nationale politie is een must om ondermijning aan te pakken.

 

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld wordt steeds meer gemeld doordat omstanders en professionals de signalen beter herkennen en weten waar en hoe ze het moeten melden. De gevolgen voor de slachtoffers van geweld zijn vreselijk en werken nog heel lang door in hun leven. Er dient voldoende en adequate opvang en zorg te zijn voor de slachtoffers en een extra inzet op preventie.

 

Radicalisering

Nederland heeft veel maatregelen getroffen om radicalisering (in al haar vormen) te voorkomen. Ook in Gorinchem kijken we niet weg en treden we op tegen boodschappen die aanzetten tot haat en geweld. Belangrijk hierbij is opnieuw om vroeg signalen uit de samenleving op te pikken. Dit vereist een goed aanspreekpunt bij politie.

 

Privacy

Voor VVD-Gorinchem is bescherming van persoonsgegevens enorm belangrijk. Het is een onmisbare voorwaarde voor vrijheid en veiligheid. In het kader van de bescherming van persoonsgegevens richt de gemeente haar taken zo in dat de privacy en persoonsgegevens zijn beschermd. De balans tussen privacy en veiligheid dient nauwkeurig gewaarborgd te worden.