Cultuur

Cultuur

 

Voor VVD-Gorinchem is cultuur een belangrijk onderdeel van de samenleving in Gorinchem. Daarbij heeft de gemeentelijke overheid een rol maar in de eerste plaats de inwoners en de cultuuraanbieders en kunstenaars zelf. De beste ideeën komen immers vaker bij de inwoners zelf vandaan.

 

Cultuureducatie is voor VVD-Gorinchem zeer belangrijk. Dit verbreedt de blik van de leerlingen en leert ze vaardigheden die belangrijk zijn voor hun persoonlijke ontwikkeling en zelfontplooiing. Dit is een taak voor de scholen en relevante partijen.

 

Voor inwoners die financieel niet in staat zijn om aan cultuuronderwijs deel te nemen stelt de gemeente een bijdrage ter beschikking. Iedereen moet kunnen meedoen.

 

Cultuurfonds

VVD-Gorinchem wil de initiatieven op het gebied van cultuur laten bloeien. Daartoe richten we een cultuurfonds op daarin stoppen de gemeente en sponsoren geld. Een commissie wordt aangesteld om aanvragen te beoordelen. Zo krijgen meer mensen elk jaar de kans op subsidie en wordt de pot eerlijker verdeeld. We willen de invulling van kunst in de stad verplaatsen van de gemeente naar de beoefenaars en anderen met goede initiatieven op dit gebied. De kunsten in Gorinchem verdienen een cultuurfonds waaruit goede initiatieven op het gebied van kunst kunnen worden gefinancierd. VVD-Gorinchem laat graag de private initiatieven bloeien. Dat geldt voor de podiumkunsten maar ook voor alle andere vormen van kunst. Cultuur is namelijk veel meer dan een podium.

 

Podia

In Gorinchem zijn diverse podia en een groot aanbod aan (amateur)voorstellingen. Veel daarvan zijn succesvol en uniek. Echter, De Nieuwe Doelen wordt al tijden slechts zeer beperkt gebruikt en de exploitatie is meermaals mislukt. Al jaren is het een grote kostenpost en heerst er grote besluiteloosheid bij de gemeente hoe hier mee verder te moeten. Een groot podium in Gorinchem heeft niet kunnen opboksen tegen de grote theaters in de buurt (Dordrecht, Utrecht, Breda ed.). De gemeenteraad dient een beslissing te maken en het nut en noodzaak van een groot podium goed en zorgvuldig af te wegen. Hierbij dienen we te kijken naar hoe andere steden met hetzelfde probleem dit aangepakt hebben en met welke resultaten.

 

Bibliotheek

De bibliotheek in haar traditionele vorm als boekenuitleenplek is door de tijd grotendeels ingehaald. Dat vraagt om verandering en aanpassing aan de nieuwe tijd. Wij zien de rol van de bibliotheek als plek om kennis op te doen in brede zin dus niet slechts door de geschreven tekst. Je moet er kunnen studeren, lezingen voor inwoners en door inwoners kunnen volgen, een faciliteit voor scholing/cursussen en kennis overdragen. De bibliotheek moet die ommezwaai snel maken. Dat is in eerste plaats de verantwoordelijkheid en opdracht voor de organisatie zelf. Vanuit de gemeente moeten we daar op sturen, stimuleren zodat het snel en goed wordt uitgevoerd.

 

Analfabetisme bestaat nog steeds in Nederland. Taalvaardigheid is onmisbaar om te kunnen functioneren in de maatschappij. Wat VVD-Gorinchem betreft ligt deze taak primair bij het onderwijs.