Onderwijs

Onderwijs

 

Gorinchem heeft een belangrijke onderwijs functie. We hebben veel onderwijsinstellingen op het gebied van lager en middelbaar onderwijs. We bedienen daarmee de onderwijsvraag vanuit de stad zelf maar ook uit de omliggende regio. De kwaliteit is goed en dat moet zo blijven. Die verantwoordelijkheid nemen wij als lokale liberalen zeer serieus. Onderwijs is voor  VVD-Gorinchem een investering in de toekomst!

 

Er is de afgelopen jaren heel veel geïnvesteerd in onderwijsvoorzieningen. De gemeente dient zich te houden bij de taken die zij wettelijk op dit gebeid heeft. Natuurlijk zijn eigen initiatieven op het gebied van onderwijs welkom. We beschouwen ze positief en laten de partijen daarbij hun plannen ontwikkelen, uitvoeren en financieren.

 

Ook voor onderwijs staat Gorinchem niet als een eiland in de wereld. Ook daar dienen we aangesloten te zijn bij onze directe en iets verdere omgeving. Er komen kinderen naar de stad voor onderwijs en er gaan ook een heleboel kinderen naar elders om te leren. Daarvoor is bereikbaarheid belangrijk, vooral OV. We verkeren in de gelukkige situatie dat vanuit onze stad diverse onderwijs instellingen goed zijn te bereiken. Onze jeugd maakt daar al gebruik van. Het vervoer naar en van die instellingen verdient daar waar nodig verbetering.

 

VVD-Gorinchem kijkt vooruit

Brede scholen

VVD-Gorinchem is voorstander van het brede scholen concept. Deze integrale aanpak tussen onderwijs, opvang en naschoolse activiteiten is goed voor het kind en de ouders. Onze overtuiging is dat er nog meer uit dit concept kan worden gehaald.

 

De toegang en het gebruik van de gebouwen waarin de brede scholen zijn gevestigd kan nog beter benut worden. Juist ook buiten de reguliere schooltijden. De gebouwen zijn daarop ingericht. Multifunctioneel gebruik van de gebouwen van deze scholen willen we stimuleren. De zogenaamde pleinen zijn destijds ook gebouwd voor andersoortig gebruik, maar worden daartoe te weinig ingezet.

 

VVD-Gorinchem kijkt kritisch hoe de gebouwen van de brede scholen echt in de breedte worden ingezet. Een ander voorbeeld dat hierbij aansluit, is het aanbieden van zomerschoolcursussen of naschoolse leeractiviteiten. Onder andere particuliere instellingen kunnen hierbij een rol spelen. Leerlingen en andere geïnteresseerden kunnen achterstanden inhalen of zich juist verdiepen in bepaalde onderwerpen.

 

Vervolgopleidingen

Het MBO is een zeer belangrijk onderdeel van het onderwijs. Gorinchem telt bijna 5000 MBO-studenten. De MBO opgeleide werknemers vormen een belangrijk deel van de arbeidskracht van onze samenleving. Een goede aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt is hierin belangrijk. Voldoende stageplekken voor MBO’ers zijn hierbij essentieel. Duurzame contacten tussen het lokale bedrijfsleven en onderwijs zijn dan ook onmisbaar. De gemeente blaast zijn partij daar in mee.

 

VVD-Gorinchem is een voorstander van nieuwe initiatieven in het onderwijs en volgt de ontwikkelingen nauwgezet. Het initiatief ligt bij het onderwijs. Zo zijn wij blij met de opleiding HBO ICT, die opgezet is in samenwerking met het bedrijfsleven. Goed technisch onderwijs is belangrijk voor het bedrijfsleven.

 

Het behalen van een diploma is niet langer het eindstation. Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt volgen zich in rap tempo op en vragen om voortdurende bij- en omscholing. Het is dan ook belangrijk dat een ieder wendbaar blijft op de arbeidsmarkt. VVD-Gorinchem zal scholen en bedrijven uitnodigen om samen initiatieven te ontwikkelen om onderwijs ook aan volwassenen aan te bieden.