Zorg & Sociale voorzieningen

Zorg & sociale voorzieningen

 

Vanuit onze principes van sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid staat dit hoog op de agenda voor ons als lokale liberalen. Maar ook eigen verantwoordelijkheid en vrijheid spelen hier een rol. Mensen willen zelf de regie houden over hun leven.

 

Een zeer groot deel van de begroting van Gorinchem wordt besteed aan het sociale domein. Het gaat hier om mensen die hulp behoeven, omdat het hen (tijdelijk) niet lukt om het op eigen kracht te redden. We moeten mensen niet alleen helpen als ze dat nodig hebben, maar zo mogelijk  juist ook een zetje geven om weer zelfstandig verder te kunnen. We hebben een grote verantwoordelijkheid naar deze mede stadbewoners. Iedereen is er bij gebaat om het zelf te redden in het leven. Eigen waarde wensen we iedereen.

 

Het financieren van vele sociale programma’s is een grote uitdaging. Het managen ervan staat te ver af van het gemeentebestuur. De organisatie in de Gemeenschappelijke regelingen beperkt onze sturing. De sturing en het beheer dient daarop te worden aangepast.

 

Kritisch zijn we over het functioneren van de Sociale Teams in Gorinchem en de Dienst Gezondheid & Jeugd. De (financiële) risico’s zijn hoog. De inwoners die beroep doen op deze regelingen, moeten goed en adequaat worden bediend. Wij vinden dat zorgprofessionals daarbij aan zet zijn. Geef ze de ruimte en de vrijheid.

 

VVD-Gorinchem vooruit

Sociaal Team

De uitvoering van de Sociale Teams valt nog verder te verbeteren. De professionals moeten voldoende ruimte hebben om hun werk te kunnen doen. VVD-Gorinchem zet in op sturing op resultaten en effecten. We zijn voorstander van het optimaal benutten van het budget en integrale samenwerking. We willen dat alle partijen die zich met de zorg voorziening van de inwoners bezighouden, nauw met elkaar samenwerken en onderling goed afstemmen. Van wijkagent tot Gorinchem Beweegt tot jeugdzorg tot huisarts en alle andere zorg en hulpverleners.

 

Ook de administratieve druk moet worden verminderd. Door de professionals meer ruimte en mandaat te geven willen we de administratieve rompslomp terugdringen. Hierdoor kunnen ze meer tijd besteden aan het werk waarvoor ze opgeleid zijn dan aan het papierwerk.

 

Gezond leven

We willen met elkaar een gezonde toekomst bouwen met bijvoorbeeld minder overgewicht en minder verslavingen. Nationaal is de zorg de grootste kostenpost. Daarom moeten we met z’n allen verantwoordelijkheid nemen en een gezonde levensstijl nastreven. Wij zetten in op het blijven informeren van onze inwoners, jong en oud, over de risico’s van verslavingen en een ongezonde levensstijl. Denk daarbij aan het ontmoedigen van roken en het gebruik van lachgas. In de coronaperiode zagen we ook dat mensen met overgewicht een veel hoger risico hadden op ziekenhuisopname en overlijden. Een gezonde levensstijl is dus cruciaal.

 

Ook belangrijk voor een gezonde leefomgeving is de vaccinatiegraad voor ziektes als polio, rode hond en covid. Helaas nemen steeds minder mensen de verantwoordelijkheid hun kinderen hiertegen te vaccineren waardoor zij de hele samenleving in gevaar brengen. In onze regio daalt de vaccinatiegraad al jaren. Hier moeten we flink aan de slag om ouderen en inwoners te blijven informeren.

 

Maatwerk

VVD-Gorinchem staat voor maatwerk in de zorg voor kwetsbare inwoners. Daarbij houden mensen zoveel mogelijk zelf de regie in handen. Persoonlijk en menselijk contact staat voorop. Eén gezin, één regisseur, één hulpplan met een optimale en integrale afstemming. De financiering van deze zorg moet geschieden op basis van de behaalde resultaten die regelmatig worden gemonitord.

 

Beatrixziekenhuis

Het Beatrixziekenhuis is een belangrijke voorziening in Gorinchem die we moeten houden. We blijven ons inzetten voor een volwaardig ziekenhuis. Dit hebben we het afgelopen jaar ook gedaan, toen er sprake was van dreigende sluiting van de Eerste Hulp post. Samen met de VVD-fracties uit Altena, Molenlanden en Vijfheerenlanden hebben we onze woordvoerder in de Tweede Kamer ingelicht, daaruit kwam meteen resultaat. We blijven in gesprek met de VVD-fractie in de Tweede Kamer en de gemeenten in het verzorgingsgebied van het ziekenhuis.