Klimaat en Duurzaamheid

Klimaat en duurzaamheid, een toekomstbestendig Gorinchem

 

Klimaat gaat ons allemaal aan. Iedereen moet zijn bijdrage leveren. De gemeente, de inwoners en de bedrijven. We hebben een flinke opgave op dit gebied. Die is ons opgelegd vanuit het Rijk en de Provincie. Daarbij is het zaak om dat zoveel als mogelijk te doen met in achtneming van de lokale mogelijkheden, belangen en onmogelijkheden. We dienen bij het uitvoeren van deze opdracht wel realistisch te blijven en ons niet in een tunnelvisie blind te staren.

 

Wij zijn als lokale liberalen de partij van verantwoordelijkheid nemen. Daar hoort ook het nemen van verantwoordelijkheid voor een goede leefbare toekomst bij.

 

Klimaatbewust verduurzamen

VVD-Gorinchem wil dat de gemeente haar rol speelt in lokale en regionale initiatieven samen met bewoners, ondernemers en andere partijen. Door samen te werken kan het energieverbruik en uitstoot worden teruggedrongen. Het doel is om een groot deel van onze woningen af te koppelen van het aardgas en aan te sluiten op een duurzame energiebron. VVD-Gorinchem is voor aardgasvrij bouwen en eist bij elk beleidsvoorstel een duurzaamheidsparagraaf. Dit betekent dat er voor elk beleidsvoorstel rekening gehouden moet worden met de impact van het beleid. Dit vereist dat de kennis over milieu impact binnen het ambtelijke apparaat vergroot en geactualiseerd dient te worden.

 

Alle nieuwbouw in Gorinchem dient klimaatneutraal te zijn. Dit houdt in: geïsoleerd, zonnepanelen, energiezuinig en volgens de laatste ontwikkelingen.

 

Afval

De stad moet schoon zijn. Met elkaar moeten we de stad en de natuur schoon houden door ons afval gewoon weg te gooien waar het hoort, zoals het hoort. Het bewustwordingsproces bij de inwoners met betrekking tot afval scheiden is in gang gezet. De dienstverlening door Waardlanden is nog niet optimaal. Ze dienen meer in te zetten op het faciliteren van afvalscheiding en het schoonhouden van de stad. Hun rol is niet alleen vuilophalen en verwerken, maar ook de stad schoonhouden. Ook inwoners zelf dienen hun verantwoordelijkheid te nemen en hier aan bij te dragen.

 

We willen naar een kleinere afval uitstoot per inwoner toe. De doelstelling is dit zo spoedig mogelijk terug te brengen naar 100 kg per inwoner. Op de lange termijn moet al het afval als grondstof dienen om zo een circulaire economie te creëren. Afval scheiding aan de bron versus nascheiding is een dilemma. Waardlanden dient daarop te worden aangestuurd. De overeenkomst met Waardlanden moet hierop waar nodig worden aangepast. Meer expertise is nodig. Ook moet Gorinchem de problematiek van afvaldump in de stad en bij containers aanpakken.

 

Energie

Samen met de regio moeten we duurzame energie opwekken in het kader van de Regionale Energie Strategie. Wij zijn tegen het plan om hele hoge windmolens te bouwen binnen onze gemeentegrenzen. Dit plan voorziet in windmolens pal in natuurgebieden en naast woonwijken met alle gevolgen voor mens en milieu van dien. Twaalf windmolens in Gorinchem in totaal is op geen enkele manier een realistisch plan. Alternatieven zoals zonnepanelen op daken van scholen, huizen, sporthallen, sportkantines, bedrijven en dergelijke moet verder worden uitgewerkt. Voor grote zonneweides is in onze gemeente geen plek. We hoeven niet voorop te lopen waar andere regio’s nog helemaal niet zo ver zijn. Onze gemeente is veel te klein daarom willen we aansluiting zoeken bij andere regio’s. Innovatie in energie transitie dient een veel prominentere plaats in de ontwikkeling van ons beleid te krijgen. De sterke lobby en zakelijke push van de windenergie sector is een factor om sterk rekening mee te houden. We blijven openstaan voor de verkenning van nieuwe vormen van warmte en energie zoals aquathermie.

 

Natuur

Natuur zorgt voor een hoger welzijn, maar ook voor een grotere biodiversiteit, afkoeling in de zomer, goede afwatering tijdens regenbuien en voor recreatiemogelijkheden. Wij zetten in op het behoud van onze natuur in de stad. Voor elke boom die gekapt wordt in onze gemeente dient er vanzelfsprekend ook een boom terug geplaatst te worden. Ook dient het maaibeleid in het voorjaar aangepast te worden om waar het kan meer bloemrijke bermen te creëren. Daarnaast steunen wij de plannen voor groene daken om zo verder bij te dragen aan een grotere biodiversiteit, maar ook aan verkoeling van de stad. Ook bomen in dichtbebouwde gebieden zorgen voor verkoeling. Om wateroverlast te voorkomen, zetten we in op de campagne om het aantal stenen in tuinen te verminderen zodat het water weg kan zakken.