Wonen en leefbaarheid

Gorinchem, een stad om in te wonen

 

VVD-Gorinchem wil dat Gorinchem een aantrekkelijke stad is om te wonen. We hebben een mooie historische binnenstad en wonen in een prachtig landschap met veel water. Binnen 15 minuten fietsen ben je buiten.

 

Maar de grote uitdaging ligt in het bieden van voldoende woonruimte voor diverse groepen.

 

Woningen: Bouwen, bouwen, bouwen!

Er heerst woningnood. Het aanpakken van deze woningnood is prioriteit. We zetten in op het bouwen van meer huizen, het ombouwen van het bedrijventerrein aan de Lingeoevers naar een woonwijk en het ombouwen van leegstaande kantoren naar woningen. Ook inbrei-locaties, hoe klein ook, moeten worden bekeken. Wonen boven de winkels gaan we zo veel als mogelijk stimuleren. Hierbij hebben we extra aandacht voor een/tweepersoonshuishoudens en starters.

 

De krapte op de woningmarkt heeft een prijsopdrijvend effect en is schadelijk voor de ontwikkeling van de woningvoorraad die niet in balans is. We hebben een grote hoeveelheid sociale woningbouw huizen waarin voor een aanzienlijk deel sprake is van scheefwonen, waarbij de bewoners ‘te rijk’ zijn om nog in een sociale huurwoning te wonen. Hoe doorbreken we dat? We werken nauw samen met de verschillende partijen die actief zijn in de sector. We denken dat  een tweede woningcorporatie in Gorinchem mogelijkheden biedt. Doordat we slechts één woningcorporatie hebben in onze stad ontstaat er een monopolie zonder concurrentie. Een tweede woningcorporatie zorgt voor de nodige diversiteit en bevordert innovatie en aantrekkelijke prijsstelling door competitie. Het aanbod van sociale huurwoningen in Gorinchem is hoog. Er dienen vooral meer woningen voor het middensegment om doorstromingen te stimuleren. De woningbouwcorporaties en andere investeerders sporen we maximaal aan om te investeren in nieuwe woningen.

 

Met de nieuwe Omgevingswet hebben gemeenten de ruimte om inwoners en bouwende partijen zo veel mogelijk vrijheid te geven en zo min mogelijk betuttelende eisen op te leggen. Dit kan de bouw van nieuwe woningen stimuleren.

 

Stadsontwikkeling

Meer woningen vraagt om goede planning en vergt een actieve en alerte overheid. De gemeente stelt de kaders in bestemmingsplan/omgevingsplan, beeldkwaliteitsplan, anterieure overeenkomst en nota van uitgangspunten. Die sturingsinstrumenten wil VVD-Gorinchem zakelijk, creatief en gericht op doel en kwaliteit vorm geven.

 

De ontwikkeling laten we aan de private partijen. Maar daar dienen we goed op onze tellen te passen en de zaken goed uitonderhandelen en afspreken. Daar moet je vroeg in het proces mee beginnen en je op een goede manier door onafhankelijke partijen laten begeleiden. Zulke ingewikkelde zaken kunnen we niet met ons eigen apparaat van a tot z behandelen. Bij het bouwen van woningen kun je ook niet zonder een plan over goede verbindingen, parkeren, en andere voorzieningen. Het is cruciaal om met een goed integraal plan te komen voor de gehele stad, zodat alles met ‘elkaar’ in verbinding staat en niet los van elkaar.

 

Parkeren

Parkeren is steeds lastiger overal in onze stad, niet alleen in de binnenstad! Tot nu toe is de gemeente vooral bezig geweest met het parkeerbeleid in de binnenstad. Voldoende parkeerplaatsen voor bewoners van onze stad is van groot belang. De auto zal ook in de toekomst een belangrijke vorm van personen vervoer blijven.

 

VVD-Gorinchem vindt dat de hoeveelheid parkeerplaatsen in de binnenstad nu niet in balans is met het aantal bewoners. Gezien het aantal bouw en verbouw plannen in de binnenstad dreigt die onbalans nog verder toe te nemen. Bij nieuw- en verbouw zal gezorgd moeten worden voor voldoende eigen parkeergelegenheid waar mogelijk. Maar we dienen ons ook heel goed te beseffen dat de historische binnenstad niet gebouwd is voor de auto. We moeten ons daarom ook realiseren dat het een illusie is dat iedereen altijd makkelijk kan parkeren in de binnenstad.

 

We houden verder de ontwikkeling met betrekking tot elektrische auto’s in de gaten. Er is een sterk lange termijn beleid nodig voor het plaatsen van laadpalen om deze auto’s op te laden.

 

Leefomgeving; kwaliteit

Leefbaarheid betekent wat ons betreft ook genoeg speelplekken voor jongeren. Schoolpleinen kun je optimaal benutten door ze open te houden (dit past bij het brede-school-concept). Door regelmatig contact met de bewoners te onderhouden, kan je inspelen op de behoefte en initiatieven ondersteunen.

 

De oudere mede inwoners en mensen met een fysieke beperking moeten zich ook goed kunnen verplaatsen. De stad moet voldoen aan de daartoe gestelde eisen zodat het toegankelijk is voor elke inwoner.

 

De publieke ruimte dient aantrekkelijk gemeubileerd te zijn. Groenvoorziening buiten eigen tuin en balkon is voor iedereen een verlengstuk van zijn/haar huis. Dat vraagt dus nogal wat van de kwaliteit en onderhoud. Het groenbeleid dient rekening te houden met biodiversiteit, insecten en bloemenpracht. Er valt veel immers te verbeteren.

 

Ook bij nieuw bouwen zullen we zorgen dat er voldoende publieke ruimte is. De krapte die vaak ontstaat doordat elke vierkante meter wordt uitgeput om de opbrengsten te maximaliseren heeft tot slechte leefomgevingen en toekomstige verloedering geleid. Ruimte buiten je eigen woning is voor welbevinden en kwaliteit van leven van groot belang.

 

Historisch Gorinchem

De vesting is Gorinchems parel’ en ‘tegelijkertijd is de historische binnenstad geen museum’. Onze stad is er een om trots op te zijn. Een klassieke rondwandeling op onze vestingwallen is voor bewoners en toeristen een mooie ervaring. Ook is onze stad nu UNESCO-werelderfgoed en de mooiste vestingstad van Nederland, dit geeft ons de plicht om ervoor te zorgen dat het historische karakter bewaard blijft. De stadswallen willen we intact houden en niet openbreken voor een nieuwe brug naar de binnenstad. Het is zeker de moeite waard om het Vestingplan opnieuw te bekijken en eventueel te actualiseren.